Een vertelkast in functie van verbinding (+ zoomsessie)


Dag [VOORNAAM GOES HERE]

Donderdag staat er terug een zoomsessie gepland waar we samen kijken hoe we (opnieuw) kunnen inzetten op verbinding & ontmoeting.

Heel wat inspirerende vragen en voorbeelden komen in zo’n sessie aan bod. Ik deel graag nog een boeiend voorbeeld uit de vorige sessie met een groep van kindbegeleiders, verantwoordelijken, vormingswerkers, studenten, …

Een simpele koffie of een vooropgestelde activiteit?

Op de ene plek begint het allemaal bij een eenvoudige kan koffie als uitnodiging voor wachtende ouders om elkaar te ontmoeten. Op een ander kiezen ze er ook voor om geregeld een activiteit te organiseren.

In één van de kinderdagverblijven van Elmer (in Brussel) hebben ze een leuk concept ontwikkeld: ze werken met de kinderen, ouders en kindbegeleiders aan een vertelkast die samen met een kunstenaar wordt gemaakt. Maar wat blijkt: dan zitten de ouders op een gegeven moment gezellig te babbelen op de matten die het team in het gras legden…

Hoe spring je daarmee om als team? Het antwoord is te vinden in de visie, in de reden waarom je de activiteit organiseert.

De verantwoordelijker legt ons het opzet uit: met deze activiteit is verbinding (tussen ouder-kind, ouders-ouders, ouders-kinderopvang, begeleider-kind) het doel. Of het nu een ouder en kind zijn die samen knutselen, een kindbegeleider die enkele kinderen meeneemt om aan te sluiten bij de groep, een kind dat naar de zandbak getrokken wordt en en een ouder die er bij gaat zitten en daar een andere ouder aantreft, … de aanwezigheid van de kinderen creëert telkens weer een mogelijk moment van verbinding op een veilige, afgebakende plek.
Na een lange periode waar de kindbegeleiders zich gelimiteerd voelden in het ontvangen van ouders tot aan de deur, vinden ze het nu heel fijn om er bij te zitten en ook gewoon wat over koetjes en kalfjes en hun eigen ervaring te praten. “Op zich laat je dat gewoon gebeuren en ondertussen is die kunstenaar bezig, zijn de kinderen bezig, ben ik als verantwoordelijke bezig, is dat allemaal heel organisch”, aldus de verantwoordelijke. Elke keer worden andere kindbegeleiders aangemoedigd om bij de activiteit aan te sluiten. Het is dan helemaal niet erg als ze met een baby komen die nog niet kan knutselen… Gewoon al met de kinderen buiten bij een groep aansluiten, blijkt waardevol en heel erg deugddoend.

De visie en focus ligt hier duidelijk op verbinding mogelijk maken. Alle dingen die je dan ziet gebeuren — en het kan vele vormen aannemen — kan je zien als een mogelijke bevestiging ‘dat het werkt’. Als je hoofddoel zou zijn om een prachtige vertelkast te creëren waarmee je het lokale nieuws wil halen, dan komt daar een ander soort druk / focus op te liggen. Als een kindbegeleider op dat moment met een baby afkomt, ga je je misschien afvragen hoe zij je hierin gaan kunnen helpen? Wat gaat dat hier toevoegen? Maar dan mis je misschien in dit geval de kern waarover het gaat. De reden waarom je de activiteit hebt opgezet. Met name ontmoetingskansen creëren.

Het doel waarmee je iets opzet zal heel erg bepalen hoe je het proces beleeft, hoe je het samenzijn ervaart en wat er allemaal mogelijk is. En ook of je het nadien als een geslaagd opzet gaat categoriseren.

Natuurlijk zal er een eindproduct zijn, maar het is vooral het proces, het samen iets delen, dat in dit voorbeeld de bedoeling was.

Durf dus experimenteren met verschillende insteken om in te zetten op ontmoeting. Kijk wat voor jullie als team goed werkt en hoe de gezinnen uit je voorziening daarop inspelen. Maar bovenal: hou in de gaten waarom je au fond doet wat je doet. En gebruik dat als maatstaf om het moment te evalueren.

De vele materialen die we ontwikkelden bij het boek Ontmoeten is simpel... maar niet altijd gemakkelijk, kunnen hierbij een zeer handige leidraad zijn. Je kan alle materialen gratis downloaden op www.ontmoetenissimpel.be

Graag tot donderdag 24 juni, om 13u, via zoom voor meer inspirerende uitwisseling!

Hartelijke groet,

Naomi

Ps: De volgende sessie staat alvast ingepland op dinsdag 13 juli om 9u30.

Op de hoogte blijven? Klik best even hier.

(de email + subscribe knop hieronder werkt niet)

Hi, I’m a creator

Read more from Hi, I’m a creator

Dag [VOORNAAM GOES HERE] “De wereld die we nu kennen — van ouders die buiten blijven — ken ik beter dan de wereld van ouders die binnenkomen.” Amai, wat werd ik geraakt toen een verantwoordelijke dit met ons deelde tijdens de laatste open zoomcall. Waarop een andere verantwoordelijke reageerde: “Ik heb het wel gekend ervoor, maar de huidige groep ouders niet.” Wanneer een situatie zoals deze zo’n anderhalf jaar duurt, dan krijg je dus een nieuw 'normaal' voor wie nog maar zo lang in de opvang...

Dag [VOORNAAM GOES HERE], We zijn het voorbije jaar met z’n allen in een script van social distancing verzeild geraakt… We worden uitgedaagd en uitgenodigd om nieuwe mogelijkheden te zien als het aankomt op ontmoeting tussen gezinnen mogelijk maken. Het voordeel is dat ik mensen niet meer hoef uit te leggen dat er zoiets als een script bestaat. En dat dit script geschreven én herschreven kan worden. Het doet me bijzonder veel deugd dat jullie ruimtes beginnen zien die voorheen 'tussenruimtes...